Design sans titre(4)

Biologische zonneproducten: een keuze met een positieve impact!

Bron : Ecocert

Met het begin van de zomer stijgt het aantal aankopen van zonnebrandcrèmes. Tegen deze achtergrond rijst de vraag: hoe kunnen we een keuze maken die zowel gezond als milieuvriendelijk is? Fabrikanten van biologische cosmetica vergroten hun vindingrijkheid met producten die zijn samengesteld om deze uitdaging aan te gaan.

Biologische zonneproducten zijn getest volgens dezelfde strenge normen als conventionele cosmetica en hebben hun effectiviteit bewezen. Wat zijn de voordelen van biologische zonbescherming voor onze planeet en ons lichaam?

Een trend ten gunste van biologische cosmetica

Als het gaat om het kiezen van schoonheids- en hygiëneproducten, kiezen steeds meer consumenten voor natuurlijke en biologische producten. Met oog voor hun gezondheid kiezen ze voor producten die hun huid respecteren.

De gegevens bevestigen het: De wereldwijde markt voor biologische en natuurlijke cosmetica groeide in 2021 met 6,4%. Bovendien is 55% van de natuurlijke en biologische cosmetica die in Europa wordt verkocht gecertificeerd. (Ecovia 2021)

Tijdens de zomermaanden is het van vitaal belang om de juiste zonneproducten te kiezen. Naast het gezondheidscriterium moet er ook rekening worden gehouden met het milieucriterium.

Volgens National Geographic :

“Er belandt  elk jaar bijna 14.000 ton zonnebrandcrème in zee”

Volgens  Environmental Health Perpectives:

“Er Wordt meer dan 4.000 ton residu van zonnebrandcrème afgezet op koraalriffen, waar 25% van het zeeleven van onze planeet leeft”

Het aanbieden van cosmetica die zowel de gezondheid als het milieu respecteren is daarom een kwestie van sociale verantwoordelijkheid voor merken.

Zijn biologische zonneproducten effectief?

Europese regelgeving staat toe dat ongeveer dertig stoffen worden gebruikt in zonneproducten als ultravioletfilter. Hieronder vallen chemische en minerale filters.

Formules met minerale filters zijn moeilijker te ontwerpen. Zonnebrandcrèmes met minerale filters kunnen een witachtig effect op de huid geven, omdat het principe is om als een beschermend scherm (spiegel) te werken. Om dit te corrigeren, kunnen zonnebrandcrèmes in nano- of niet-nanovorm worden gebruikt. Niet-nanovormen lijken echter de voorkeur te hebben voor koraalbescherming.

De effectiviteit van biologische en conventionele zonneproducten wordt beoordeeld aan de hand van dezelfde controlecriteria. Garanderen biologische zonneproducten een bescherming die net zo effectief is als hun synthetische tegenhangers? Het antwoord is ja!

Elk jaar publiceert Haereticus Environmental Lab een lijst met milieuvriendelijke zonnebrandcrèmes. Gebruikers wordt met name aangeraden om te kiezen voor producten op basis van mineralen – zoals titaniumdioxide en zinkoxide – die meer rekening houden met de gezondheid en het milieu dan chemische filters.

Dit zijn allemaal argumenten die pleiten voor biologische zonnebrandcrèmes, die dezelfde bescherming tegen de zon bieden als conventionele producten, maar met een extra bonus: respect voor de planeet en je huid!

COSMOS, een certificering die uw keuze voor duurzaamheid verbetert

Als speler in de industrie betekent kiezen voor de COSMOS-certificering kiezen voor een consumentengarantie. Een COSMOS-gecertificeerd zonneproduct garandeert dat er geen chemische filters worden gebruikt, aangezien COSMOS-zonnefilters alleen minerale filters mogen bevatten. Het uitsluiten van chemische filters uit zonneproducten is een echte uitdaging voor fabrikanten in de cosmeticasector, maar het biedt een echte garantie voor consumenten.

De COSMOS-norm wordt regelmatig bijgewerkt om rekening te houden met de nieuwste innovaties in de sector van zonneproducten.

Nogmaals, kiezen voor COSMOS is een troef om de gezondheid van de consument en de planeet op lange termijn te beschermen!

 

Geïnteresseerd in het COSMOS-label?

Bijlage over chemische en minerale filters 

Lexicon

De grootste zorg over chemische filters is hormoonontregeling en de gevolgen daarvan voor zowel de aquatische fauna als de menselijke gezondheid (Echa Europa).

Een van de zaken die onder de loep worden genomen is benzofenon-3, ook bekend als oxybenzone, waarvan is vastgesteld dat het een hormoonverstorende stof is (in onderzoek bij het SCCS: Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid). De dosering in producten moet worden beperkt. Deze molecule wordt er ook van verdacht schadelijk te zijn voor waterorganismen. NGO’s hebben gewaarschuwd tegen deze verbinding, die een microalg vernietigt die essentieel is voor de ontwikkeling en overleving van koraal. Sommige staten hebben het gebruik ervan al verboden om het milieu te beschermen. De COSMOS-certificering verbiedt het gebruik ervan volledig.

Homosalaat is een andere problematische molecule, die ook verdacht wordt van hormoonontregeling en ook zeer moeilijk biologisch afbreekbaar is.

Zowel octyl-methoxycinnamaat (OMC) als 4-methylbenzylideenkamfer (4-MBC) zijn stoffen die gemakkelijker door de huid worden opgenomen, wat zorgwekkend is aangezien 4-MBC onlangs aan de REACH-kandidatenlijst1 is toegevoegd vanwege zijn hormoonontregelende eigenschappen (op 17 januari 2022 aangekondigd door ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen).

Deze moleculen zijn ook verboden door de COSMOS-standaard.

Titaandioxide (TiO2) en zinkoxide (ZnO), natuurlijk voorkomende stoffen, zijn de twee minerale filters die zijn toegestaan door de Europese regelgeving en de COSMOS-norm. Deze fysische schermen blijven op het huidoppervlak liggen en veroorzaken geen gezondheidsproblemen. Ze zijn momenteel de enige duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor de samenstelling van zonneproducten.